
Pellava on maailman vanhimpia viljelykasveja ja sitä on viljelty jo kivikaudella. Suomessakin sitä arvellaan viljellyn jo pronssikaudella n. 1500-500 eaa. Pellavan hyviä ominaisuuksia ovat lujuus, hengittävyys ja kaunis kiilto. Sen taivutuksen ja hankauksen kesto ovat puolestaan heikkoja ja koska kuitu ei jousta, se rypistyy helposti. Pellava pystyy imemään ja luovuttamaan kosteuden hyvin ja sen vuoksi se on oiva materiaali pyyhkeissä - ne kuivaavat hyvin ja kuivuvat nopeasti. Pellavan sileä pinta hylkii likaa ja se puhdistuu helposti pesussa. Pellavavaate tai lakana tuntuu iholla viileältä Jäykkä pellavakuitu pehmenee pesussa ja tuotteen käyttöominaisuudet paranevat. Kuidut myös turpoavat ja kankaasta tulee tiiviimpää. Kangas kutistuu 4-6 % riippuen tiheydestä ja sidoksesta. Luontaisesti harmaa tai ruskehtava pellavakuitu vaalenee pesusta toiseen. Pellavalankaa myös valkaistaan ja värjätään.
PESUOHJEITA
Pellavapyyhkeet on pestävä ennen käyttöä. Pesu on hyvä tehdä väljässä vedessä (vain vähän pestäviä samaan aikaan), pesuaineena tavallista pyykinpesuainetta, jossa ei ole valkaisuainetta. Voimakasta linkousta kannattaa välttää ensimmäisissä pesuissa. Pyyhkeet oiotaan kosteina ”lyömällä” ne auki.
Kaitaliinat ja aremmat pellavatekstiilit on syytä pestä ensimmäisen kerran käsin tasona ja huuhdella suihkuttamalla. Liiallista vääntämistä on syytä vältää. Seuraavat pesut voidaan tehdä koneessa 40- tai 60-asteessa hyvin väljässä vedessä ja pienellä linkouksella. Liinat oiotaan hyvin ennen ripustamista tangolle esim. kiertämällä tiukasti rullan päälle.
Pellavakuiduista irtoaa nöyhtää pesussa, pitemmistä aivinakuiduista kehrätystä langasta vähemmän kuin lyhemmästä rohtimesta kehrätystä.. Pellavatekstiilit kannattaakin pestä erikseen tai saman väristen kanssa. Pesukoneen nukkasihti tulee tyhjentää aika ajoin.
Pesukoneissa on eroja – uusissa koneissa nöyhtää tuntuu irtoavan enemmän kuin vanhemmissa (riippuu ehkä veden suihkutuksesta koneeseen). Pellava puhdistuu helposti ja sen vuoksi hellempikin pesuohjelma riittää mikäli nöyhtä aiheuttaa ongelmia. Pyyhkeisiin tarttuu ihosta solukkoa ja ne olisi hyvä pestä 60 asteessa. Sen korkeampaa lämpötilaa tuotteille ei kuitenkaan suositella. Pellavalle ei suositella rumpukuivausta.
Mankelointi on paras tapa pellavan sileyttämiseksi. Kuitu kestää kovaa lämpöä ja se voidaan myös silittää kosteana tai höyryttää. Kankaan tulisi olla kuiva silityksen jälkeen, muuten se rypistyy uudelleen. Kuuma rauta voi jättää kankaan pintaan kiiltoa.

Villan kuidut pystyvät puhdistumaan itsekseen tuulettamalla. Tuuletus onkin ensisijainen hoitomuoto villatekstiileille.
Villatuotteet voidaan pestä varovasti käsin käyttäen villanpesuainetta. Lämpötilan tulee olla matala (kädenlämpöinen) ja suuria lämpötilan vaihteluja tulee vältää, samoin voimakasta muokkaamista. Nämä molemmat aiheuttavat villakuiduissa vanumista. Pesulassa suoritettava emulsiopesu on myös mahdollista.
Villatuotteet kuivataan levittämällä ne tasoksi pyyhkeen päälle ja vaihtamalla kostunut pyyhe kuivaan aika ajoin. Mikäli venymisvaaraa ei ole, voidaan tuote kuivata myös ripustettuna tangon päälle (ei pyykkinarulle). Tuotteet muotoillaan sileiksi ennen kuin ne asetetaan kuivumaan.
Sileytys kevyesti höyryttäen kahden pisteen lämmöllä tai kostean liinan läpi kuumalla raudalla.